De acum poți să fii trist: un nou studiu arată că fericirea nu te face neapărat sănătos
Desigur, titlul este într-o notă de umor. Nu trebuie să fii trist, dar e bine să știi că dacă ești fericit nu vei fi neapărat și sănătos tun.
Asta nu o spunem noi, ci oamenii de știință, într-un studiu publicat în The Lancet, care a avut drept subiecți un milion de femei britanice trecute de prima tinerețe. Concluzia a fost că fericirea și starea de bine nu par să aibă un efect direct asupra longevității și stării de sănătate. Vești bune pentru cei morocănoși, cu alte cuvinte, potrivit lui Richard Peto, principalul autor și expert în statistică medicală și epidemiologie la Oxford.
Studiul în cauză, pe care îl puteți citi integral aici, a recrutat femei cu vârste între 50 și 69 de ani între 1996 și 2001, pe care le-a urmărit îndeaproape. A urmărit cât de des acestea se simțeau fericite, în control, relaxate sau stresate, în raport cu analiza stării de sănătate și problemelor precum presiunea sanguină mare, diabetul, astmul, artrita, depresia sau anxietatea. Rezultatele finale au fost analizate și au scos la iveală că nefericirea și stresul nu merg neapărat mână în mână cu un risc mai mare de moarte.
În orice caz, acest tip de studiu, care se bazează pe evaluarea pe care fiecare participant o are despre propria persoană nu e chiar atât de credibil precum un experiment care implică alegerea aleatoare a subiecților și includerea sa într-un grup de control. Pe de altă parte, numărul mare al persoanelor implicate îi dă o oarecare greutate, și chiar dacă nu e neapărat decisiv, întrucât se concentrează pe persoanele de sex feminin, e un punct de plecare. Psihologii nu vor fi de acord, iar oamenii vor continua să creadă că stresul te poate ucide (ceea ce e adevărat, în anumite circumstanțe), dar Peto a reușit să ofere și o altă perspectivă asupra lucrurilor.